Muzica si creierul uman partea 1

Arta, in aproape oricare din formele sale, a fost recunoscuta dintotdeauna pentru influenta benefica asupra omului, conferind armonie interioara, echilibru, entuziasm, o experienta de viata bogata. Muzica joaca un rol important in armonizarea activitatilor analitice si artistice ale creierului uman, precum si in dezvoltarea neurologica, care atrage dupa sine performanta academica a copilului si deprinderea unor obiceiuri utile de-a lungul vietii.

Muzica si integrarea emisferelor cerebrale

Atunci cand cele doua emisfere ale creierului sunt dezvoltate inegal, creierul uman nu se poate dezvolta ca un intreg, fiind cazul unei inteligente subdezvoltate. De aceea este foarte important pentru un copil sa desfasoare activitati care sa ii stimuleze in egala masura atat latura analitica-obiectiva cat si cea artistica-subiectiva. In cazul muzicii, emisfera stanga a creierului analizeaza structurat, in timp ce emisfera dreapta se concentreaza pe melodicitate, sincronizandu-se.

Muzica si dezvoltarea neurologica


Sunetele, armonia si cantatul activeaza creierul uman. Urechea este primul organ uman care se dezvolta integral, la doar doua saptamani de la conceptie. Fatul poate auzi si chiar recunoaste muzica. Dupa nastere, copilul este atras de muzica: placerea de a ingana, dorinta de a se misca in ritmul muzicii, bucuria de a asculta cantecul de leagan cantat de mama, sau fascinatia ce-l cuprinde cand aude melodia preferata.

A canta la un instrument muzical este una din cele mai complexe activitati umane, presupunand integrarea de activitati multiple, specifice fiintei umane: abilitati logico-matematice pentru asimilarea si utilizarea informatiilor muzicale, abilitati motrice grosiere si fine pentru manevrarea instrumentului, imaginatie spatiala pentru coordonarea precisa a mainilor si degetelor, abilitati emotionale.

Studii privind influenta muzicii asupra dezvoltarii neurologice arata ca, pentru a obtine o dezvoltare optima a creierului, educatia muzicala a copilului trebuie sa inceapa inainte de varsta de 7 ani, cu un optim in jurul varstei de 5 ani. Astfel, se creeaza conexiuni intre diferitele zone ale creierului, benefice pentru tot restul vietii.

Copilul va avea performante academice ridicate si va dobandi abilitatile necesare unei vieti echilibrate: disciplina, perseverenta, abilitatea de a coopera, abilitatea de a face fata stresului, dorinta de cunoastere si, nu in ultimul rand, abilitatea de a-si exprima sentimentele.

Psiholog Laura Mitu.

Cu siguranta un prieten ar putea fi interesat de acest articol. Distribuie-l!
Muzica si creierul uman partea 1
Scroll to top
error

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!