Muzica si creierul uman partea a doua

Muzica joaca un rol esential in dezvoltarea copiilor, dincolo de relaxarea si buna dispozitia ce se ascund in spatele ei. Studierea unui instrument muzical, activarea in cadrul unui cor muzical ajuta la dezvoltarea memoriei verbale si muzicale, la deprinderea notiunilor matematice si la imbunatatirea comunicarii.


6 moduri in care muzica dezvolta creierul uman

1. Dezvoltarea limbajului. Specialistii au identificat o legatura importanta intre muzica si dezvoltarea limbajului la cei mici. Muzica se poate dovedi o terapie importanta in special in randul copiilor cu dificultati de limbaj si vorbire. Specialistii sustin ca studierea unui instrument muzical imbunatateste felul in care creierul proceseaza limbajul si ii ajuta pe micuti sa depaseasca problemele legate de acesta, citit sau invatare.

2. Favorizarea procesului invatarii. Creierul are raspunsuri specifice la ritm, melodie si sunete, ceea ce determina cresterea activitatii cerebrale si dezvoltarea cailor neuronale. Conexiunile neuronale sunt activate fie cand copilul canta la un instrument, fie ca pur si simplu asculta muzica, ceea ce duce la imbunatatirea modului in care copilul absoarbe si proceseaza informatii. Muzica ajuta la crearea unei balante in dezvoltarea cerebrala. Pe de o parte sunt materiile exacte, precum matematica, care folosesc partea stanga a creierului, iar pe de alta parte, activitatile creative, imaginative, care sunt trezite si dezvoltate de partea dreapta a creierului.

3. Dezvolta memoria verbala. Muzica are implicatii si in dezvoltarea memoriei verbale la micuti. Invatarea si repetarea versurilor melodiilor ascultate se dovedeste a fi o tehnica eficienta de imbunatatire a capacitatii de a retine informatii. Muzica provoaca creierul copiilor sa lucreze in multe feluri. Cantatul la un instrument muzical necesita o abilitate crescuta de a rezolva probleme si de a folosi memoria si atentia in timpul sarcinilor complexe.

4. Imbunatatirea abilitatilor sociale. Muzica ii face pe copii mai prietenosi. Cercurile muzicale, locurile unde unde se canta/asculta muzica, aduna laolalta mai multi copii, avand astfel ocazia sa relationeze si sa lege noi prietenii. Muzica se transforma astfel intr-un liant puternic pentru relatiile dintre copii si le dezvolta abilitati sociale importante.
In plus, le dezvolta capacitatea de a lucra in echipa, mai ales daca acestia sunt inscrisi la cercuri de muzica sau activitati corale. Specialistii, dar si profesorii, au observat ca acei copii care asculta muzica sau care canta sunt mai prietenosi, se poarta mai frumos si au mai multa incredere in fortele proprii.

5. Dezvoltarea constiintei de sine. Copiii invata sa se cunoasca si sa devina constienti de ei insisi in timp ce asculta muzica sau canta la un instrument. Muzica ii invata pe copii sa se automotiveze, fiind vorba de o multumire de sine, interioara, mai valoroasa decat recompensele materiale, exterioare. In plus, el devine propriul critic al muncii sale si invata cum sa gaseasca singur resurse pentru a deveni mai bun in ceea ce face.

6. Deprinderea notiunilor matematice. Copiii invata mai usor matematica, una dintre cele mai grele materii scolare, cu ajutorul muzicii. In urma unor teste speciale, s-a descoperit ca cele mai bune rezultate scolare le-au avut copiii care au fost implicati in activitati muzicale, spre deosebire de cei care nu au avut legatura cu muzica.

Muzica si creierul uman partea a doua
Scroll to top