Dan Cocoana – Profesor de Arte Vizuale

Cine este maestrul-profesorul DAN COCOANĂ ?

 ,, Copil fiind, am avut o atracție aparte pentru culoare și forme, motiv pentru care am primit de la părinți creioane de colorat și mai api acoarele și pensule de la o vârstă fragedă. Prima experiență legată de arte, pe care mi-o amintesc într-adevăr, am avut-o la vârsta de 4 ani, încercând sa pictez primul meu peisaj. Nu mă hotăram cu ce să încep tabloul, toate elementele erau perfecte si totuși pictura nu se materializa. Ca un gest firesc, am abandonat tentativa de plastică bidimensională, săracită cromatic si lipsită de mister, si am început apoi să cunosc natura cu structura sa geobotanică, zoologică si antropomorfă.
    Natura nu se pictează, se respiră, se asimilează prin beția retinei si apoi se transpune pe pânză. Am învațat că prin observație poți pulsa în acord cu natura si te poți integra in acest minunat univers.
    Arta nu este o mimare, este o stare de spirit, de fericire permanentă ce te cuprinde din prima clipă ce o atingi până la ultima, când iți iei rămas bun si părasești atelierul.
    Pașii cunoașterii m-au purtat prin Universitatea Natională de Arte, Bucuresti, unde am deprins tehnica picturii, a desenului si a modelajului, dar si prin Universitatea de Științe Agronomice si Medicină Veterinară, Bucuresti si Universitatea de Medicină Veterinară din Pisa, unde am învățat anatomia comparată si botanica, fără de care nu poți înțelege minunata arhitectură a naturii.
    Zeci de ani de experiență în cinematografie, sute de episoade si mii de decoruri de film pictate, sute de ilustrații realizate pentru edituri precum HACHETTE-FRANTA, numeroase expoziții in țară și străinătate, concursuri, premii, burse la universități prestigioase, mă acreditează pentru a transfera tot ce am învățat de-a lungul anilor de studii către toți cei ce vor sa învețe tainele artelor vizuale. Acestea sunt doar câteva din filmele unde eu am lucrat si coordonat realizarea decorurilor. Lista este lungă, de aceea am ales aleatoriu câteva producții.

    „Piccolo,Saxo and Company”, film 3D, 80′, lung metraj,realizat de Haut et Court, Franta.

„Jasper, der Pinguin”, coproductie franco-germana, pentru casa de productie, Toons’n’Tales.

„Pablo, the little red fox”, 52 episoade, pentru postul de televiziune, CBBC, PLAYHOUSE DISNEY,, PBS KIDS SPROUT, CITV.

„Old Tom”, 52 episoade, pentru postul de televiziune, ABC.

  „Les Contes de la Rue Broca”, 26 episoade, pentru postul de televiziune , France 3.

După toți acești ani minunați în care profesional am avut multe visuri împlinite și am adunat un bagaj bogat de cunoștințe, am realizat că îmi lipsește ceva esențial. Participând ca și coordonator de proiect în diverse tabere de creație, îmi doream ca în acea scurtă perioadă să împărtășesc cursanților toată experiența mea creativă, viziunea mea despre artă, despre libertatea creativă și multe alte teme ce vizau artele vizuale. Este evident faptul că nu poți cuprinde atât de multă informație într-un timp atât de scurt. Și iată-mă în acest moment alături de o veche cunoștință din copilărie, un prieten din localitatea unde m-am născut, nimeni altul decât fondatorul “Bravissimo”. Gândurile noastre au fuzionat rapid și am decis să dezvoltăm împreună o catedră de arte vizuale în care să includem toată experiența mea în pictură, desen, sculptură, modelaj, grafică și pictură digitală, cât și experiența organizatorică și marea dorință a fondatorului “Bravissimo” de a integra toate artele sub același acoperiș.
    Mă aflu in echipa Bravissimo Art School pentru a transfera aceste valori primordiale celor ce se vor încumeta să ni se alăture în temerara  aventura de a surprinde frumosul.

"Arta nu este o mimare, este o stare de spirit, de fericire permanentă ce te cuprinde din prima clipă ce o atingi până la ultima, când iți iei rămas bun si părasești atelierul."

Dan Cocoana

profesor Arte Vizuale

Scroll to top