CHITARA – primul instrument cu coarde
Studiul chitarei este pe cat de placut, pe atat de motivant. Chitara este un instrument confortabil, usor de transportat si utilizat, iar pe plan social, a sti sa canti la chitara va reprezenta mereu un atuu. Lectiile de chitara pot incepe dupa varsta de 8 ani.
De ce invatam sa cantam la chitara?
Din ce in ce mai multi parinti isi indruma copiii spre hobby-uri creative. Iar muzica e una dintre cele mai placute modalitati de exprimare pentru copii.
La ce varsta invatam sa cantam la chitara?
Procesul de invatare este mult mai rapid si eficient la varste fragede. Se incepe cu notiuni de baza, jocuri muzicale si cantecele simple. Noi recomandam inceperea studiului chitarei in jurul varstei de 8 ani, adica momentul in care incep sa fie indeplinite urmatoarele conditii esentiale:
* confort in manevrarea instrumentului
* degete suficient de puternice pentru a apasa pe corzi
* entuziasmul necesar pentru a incepe studiul si a repeta acasa
Conform studiilor de specialitate, la aceasta varsta, copiii sunt extraordinar de receptivi si este momentul potrivit sa urmeze cursuri de muzica. Pasiunea pentru muzica si “simtul” artistic se educa acum mai bine ca niciodata.
Alegerea chitarei
Prima chitara nu trebuie neaparat sa fie foarte scumpa sau pretentioasa. E suficient sa-i placa si sa se simta confortabil cu ea. Marimea si greutatea instrumentului nu trebuie sa il incomodeze. Daca copilul este stangaci, va avea nevoie de o chitara speciala.
Va trebui sa alegeti intre o chitara acustica, una clasica sau una electrica.
E important ca micutului sa-i placa instrumentul la care va canta. Trebuie lasat sa isi aleaga chitara dorita!
La cumpararea chitarei, este recomandat ca cel mic sa fie de fata: aspectul instrumentului conteaza enorm pentru copil, chiar daca nu are nicio influenta asupra muzicii in sine. Culoarea, forma si textura trebuie sa fie atractive, sa-si doreasca aceasta chitara ca pe-o jucarie noua si sa se bucure cu tot sufletul de ea. Asa va fi mult mai motivat sa studieze.
In timpul cursurilor de chitara, metoda de predare trebuie sa fie adaptata varstei si nivelului copilului. Daca a mai studiat un alt instrument inainte, ii va fi mai usor sa asimileze anumite notiuni. Pentru incepatori, studiul chitarei este inceput in general prin joaca: cantece simple precum “Melc, melc codobelc” sau “Frere Jacques” interpretate melodic, jocuri cu ghicitul notelor, putina teorie muzicala “strecurata” printre cantecele, fireste transpusa intr-un limbaj accesibil copilului.
Este foarte important ca micutul sa repete acasa:
* climatul trebuie sa fie propice studiului, fara intreruperi sau zgomote care sa-l distraga.
* chitara va fi pastrata intr-un loc accesibil, pentru a o putea utiliza in orice moment va simti nevoia.
* incurajarile si aplauzele celor dragi nu trebuie sa lipseasca. Aprecierea de acum conteaza mai mult decat un calificativ FB!
* greselile sunt o parte inevitabila a procesului de invatare. Nu trebuie sa atraga critici aspre sau certuri.
* programul de repetitii ar fi de 20-30 de minute pe zi, pentru a fructifica ce a deprins de la profesorul lui.
Sa nu uitam ca educatia muzicala de acum ii va cultiva copilului dragostea pentru arta, pentru frumos pe tot parcursul vietii, ii va dezvolta auzul si ii va stimula creativitatea. Ar putea ajunge un muzician de succes daca isi urmeaza talentul si mai ales disciplina – insa chiar daca nu se va intampla asa, va pastra muzica unei copilarii frumoase.