Educatia muzicala intre hobby si performanta

Lumea notelor muzicale este minunata, iar majoritatea copiilor incep sa faca primii pasi in aceasta directie din proprie initiativa. Cursurile de muzica se transforma curand in pasiune iar noi, ca parinti, avem tendinta sa consideram asta doar un hobby. Si de cele mai multe ori asa si este.

In realitate, in spatele acestui simplu hobby se ascund mult mai multe implicatii. Am auzit de foarte multe ori printre parintii cursantilor scolii noastre de muzica, expresia: e un hobby, doar nu il fac pianist… se joaca si ei, nu avem de gand sa ii facem actori…

E destul de probabil ca asa va fi. Dar nu faptul ca vor deveni sau nu pianisti, chitaristi sau actori conteaza acum cel mai mult. Adevarata valoare sta in multe, foarte multe beneficii ce deriva din acea sedinta de pian, chitara sau actorie.

Un copil care studiaza pianul, de exemplu, isi va dezvolta in scurt timp logica, memoria, atentia, un anumit echilibru mental, concentrarea, curiozitatea, ca sa nu mai vorbim de cunostintele in sine. Ceea ce dobandeste in timpul acestor cursuri reprezinta adevaratul castig, adevarata bogatie, care ii va contura personalitatea si il va modela intr-un mod pozitiv in viitor.

Aceleasi observatii sunt valabile si in cazul cursurilor de actorie. Poate nu ii facem actori, dar de cate ori ne-am intrebat cu adevarat care sunt avantajele si beneficiile lectiilor de actorie?

Sa ne gandim la urmatoarele aspecte cu impact major in dezvoltarea ulterioara a copiilor ce urmeaza cursuri de actorie: dictia, emisia sonora, controlul respiratiei, frazarea, vorbirea scenica, improvizatia, miscarea scenica, spontaneitatea, memoria, socializarea si comunicarea, empatia, exprimarea emotiilor, depasirea timiditatii plus o puternica influenta in planul dezvoltarii personale.

Nu intamplator, in tarile occidentale, in multe scoli si universitati, studiul unui instrument muzical este obligatoriu, ca si cursurile de actorie. Scolile de arte sunt la mare cautare, ca dovada numeroasele proiecte de succes in plan muzical, promovate in cadrul filmelor pentru copii si adolescenti, unde trupele si interpretii de muzica sau dansatori sunt dovada clara ca educatia muzicala are un rol foarte important. Mai mult, acesti artisti devin modele pentru generatia lor, fiind promovati si sustinuti permanent.

Un copil care stie sa cante la un instrument va fi intotdeauna un copil deosebit prin atitudinea, cunostintele, tenacitatea si, uneori, nobletea dobandita prin exersarea pozitiilor corecte la pian, de exemplu, calitati de care va da dovada toata viata la fiecare aparitie a sa in societate.

Fie ca alegem sa studiem muzica doar ca hobby, fie ca ne dorim o cariera in acest domeniu, este foarte important sa tratam ambele variante cu aceeasi seriozitate. Indiferent de alegerea facuta, trebuie sa avem in vedere ca rezultatele apar doar atunci cand talentul nativ este insotit de munca, tenacitate si rabdare.

Educatia muzicala intre hobby si performanta
Scroll to top