De ce să urmezi cursuri de muzică?

1. Consolidați atenția și concentrarea.

Muzica stimulează zone ale creierului, care cu greu pot fi exercitate în orice alt mod. Oamenii cu pregătire muzicală au o concentrare și o atenție la detalii peste medie, precum și o dorință și o constanță mai mare de a urma o cale în zilele noastre.

2. Dezvoltarea memoriei și a creativității.

În studiul muzicii și/sau al unui instrument muzical, trei aspecte sunt implicate fundamental: memoria vizuală, memoria musculară sau gestuală și memoria auditivă, care interacționează într-un proces intelectual complex. Această pregătire zilnică ajută la extinderea memoriei, aplicată deja în alte aspecte ale vieții, permițând fixarea amintirilor, recente sau vechi. În plus, studiul și ascultarea muzicii sporește creativitatea și agilitatea mentală, facilitând soluționarea problemelor într-un mod imaginativ.

3. Dezvoltarea abilităților motrice și ritmice.

Ascultarea muzicală ghidată stimulează dezvoltarea unui set de abilități motorii cu precadere la copii și adolescenți. Particularitatea studiului unui instrument, cu rutinele și exercițiile sale, ajută la internalizarea și dezvoltarea unei capacități de coordonare care cu greu poate fi dezvoltată în orice alt mod.

4. Creșterea încrederii de sine și ușurința în a socializa

Practica muzicală este un vehicul care poate contribui la soluționarea acestor probleme de lipsă a stimei de sine la copii și mai ales la adolescenți. Practica și progresul zilnic, precum și împărtășirea muzicii cu alți oameni în concerte și/sau întâlniri, întăresc încrederea tânărului și oferă posibilitatea de a stabili noi prietenii și relații.

5. Reduceți stresul.

Mulți profesioniști în medicină prescriu ascultarea muzicii la cei care suferă de stres și anxietate. În plus, muzica ajută la generarea de endorfine, hormonul fericirii. Muzica îmbunătățește, de asemenea, dezvoltarea zonei creierului implicată în motivație, plăcere și recompensă.

«Învățarea muzicii nu trebuie să fie limitată doar la muzica pe care o numim în mod obișnuit clasică; muzica pop, muzica populară este plină de bogăție melodică, armonică, ritmică etc. Trebuie să profităm la maxim de universul creațiilor și operelor muzicale, de această posibilitate, care este de obicei foarte apropiată de interesul elevilor.

Educația muzicală în rândul copiilor mici are rezultate surprinzătoare. După doi ani de studiu al unui instrument muzical este evidentă o îmbunătățire a capacităților lor de procesare neuronale.

Contactul zilnic cu muzica și mai ales cu studiul ei, are beneficii multiple pentru dezvoltarea motorie și a intelectului la o vârstă fragedă.
Cu toate acestea, educația muzicală în România continuă să fie neglijată, ca de altfel și alte activități benefice dezvoltării emoționale și sociale, atât la copii și tineri cât și la adulți.
La “Art School Bravissimo”, o instituție de învățământ care promovează creativitatea artistică și muzicală pentru toate varstele, muzica este o parte semnificativă a curriculum-ului.

Cea mai bună modalitate de a preda muzica este să încurajăm elevii să participe activ la curs, într-un model în care procesele derivate din creativitate, autonomie și deschidere a gândirii sunt acceptate cu bucurie. Profesorul va fi motivator, promotor și coordonator în procesul personal al cursantului.

Asociația Culturală Bravissimo cu ajutorul proiectelor inițiate, respectiv “Bravissimo Art School” , “Corul Bravissimo” , “Bravissimo Music” , “Teatrul Bravissimo” contribuie activ la dezvoltarea cognitivă și emoțională a elevilor săi prin muzică și teatru.

De ce să urmezi cursuri de muzică?
Scroll to top