Evaluarea potentialului muzical artistic al copiilor

Cursurile de muzica si actorie pentru copii sunt tot mai cautate de catre parinti. Oferta de activitati muzical artistice din cadrul scolilor de muzica si arte e foarte variata, totul este sa facem alegerea potrivita. Evaluarea potentialului muzical-artistic ofera informatii valoroase in acest sens.

Odata ce am luat in calcul optiunea de a urma un curs de muzica sau actorie, trebuie sa aflam o parere autorizata, a unor profesionisti. De aceea, primul pas este evaluarea calitatilor si abilitatilor in plan artistic ale viitorului cursant.

La Bravissimo, sedintele de evaluare se programeaza telefonic sau completand formularul de inscriere. Sedintele de evaluare dureaza in jur de 10-15 minute, timp suficient pentru a identifica si cuantifica potentialul muzical-artistic al copilului.

In timpul sedintelor de evaluare incercam sa descoperim elementele necesare pentru a urma cursul dorit. Uneori, nu exista o optiune anume, pur si simplu facem o evaluare completa a potentialului muzical-artistic, tragem concluziile iar alegerea o facem ulterior, in cunostinta de cauza.

Vom cauta sa identificam urmatoarele calitati:

1. Ritmul este foarte important deoarece sta la baza studiului oricarei ativitati care implica muzica sau/si miscare. Un copil aritmic va avea mari probleme (in cel mai bun caz) in a studia muzica sau dansul, pentru el ar fi mult mai potrivite alte activitati, cum ar fi pictura, limbile straine, etc. Testarea ritmului se face prin reproducerea de catre copil a unor ritmuri generate de profesor (de obicei prin batai de palme), urmarindu-se ca intervalele de timp si numarul de batai sa fie redate intocmai de copil.

2. Urechea muzicala este capacitatea de a reda cu vocea ceea ce aude urechea. Profesorul va canta diverse note la pian, note ce vor trebui redate apoi cat mai fidel de cursant. Cu aceasta ocazie se trag concluzii legate si de intinderea vocala (cat de jos si cat de sus poate ajunge cu vocea – care sunt cele mai joase respectiv cele mai inalte note pe care le poate reproduce)

3. Memoria muzicala presupune audierea apoi recunoasterea unor note sau identificarea unor fragmente de melodii redate anterior de profesor.

4. Atitudinea si motivatia, importante pentru prestatia ulterioara pe scena, in diverse spectacole la care vom participa.

5. Disciplina.

Pe langa aceste elemente, in functie de specificul activitatii pentru care optam, pot fi testate si alte calitati (de exemplu, pentru actorie testam memoria, emisia sonora, dictia, capacitatea de improvizatie, perceptia abstractului, etc)

Evaluarea potentialului muzical artistic este deci o etapa importanta in alegerea unei activitati extrascolare cu profil muzical sau artistic.

La Bravissimo evaluarea potentialului muzical-artistic este gratuita si nu implica nici o obligatie legata de inscrierea la vreun curs. In urma evaluarii, noi va putem recomanda ce activitati ar putea urma copilul dvs., apoi, daca doriti, puteti opta pentru inceperea cursurilor.

Evaluarea potentialului muzical artistic al copiilor
Scroll to top